Lillestrøm Filmklubb
Program høsten 2018

"Mannen mot strømmen"
(Iran, 2017)
Mannen mot strømmen (2017) Et kritikerrost, kompromissløst drama fra en av Irans mest frittalende regissører

Gullfiskoppdretteren Reza har nylig flyttet til en liten landsby i Nord-Iran, men kommer raskt på kant med lokalmiljøet når han nekter å følge de korrupte spillereglene. Hvor mye motgang må han tåle i kampen for rettferdighet?

"Mannen mot strømmen" fikk prisen for beste film i programmet Un Certain Regard i Cannes i fjor. Regissør Mohammad Rasoulof er med sine samfunnskritiske filmer kommet på kant med iranske myndigheter og er i likhet med sin venn Jafar Panahi ("Taxi Teheran") for tiden nektet utreise fra Iran.

"Broene i Madison County"
(USA, 1995)
Broene i Madison County (1995) Kjærlighetsdrama fra Clint Eastwood

Verken den verdensomreisende National Geographicfotografen Robert Kincaid eller Iowa-husmoren Francesca Johnson er ute etter å snu opp ned på sitt liv. De har begge nådd et punkt i livet hvor forventningene ligger bak dem. Likevel, fire dager etter at de møttes, ønsker de ikke å miste den kjærligheten de har funnet.

Oscar-vinnerne Meryl Streep (som ble nominert til en Oscar for 10. gang for denne rolletolkningen) og Clint Eastwood (som også produserer og regisserer) bringer skinnende stjerneglans og sterk overbevisning til de kjære karakterene fra Robert James Wallers nydelige bestselger om kjærlighet, valg og konsekvenser.

"Lucky"
(USA, 2017)
Lucky (2017) Harry Dean Stanton i sin aller siste rolle

I "Lucky" følger vi en 90 år gammel, kjederøykende ateist, og alle de merkelige karakterene som bor hans lille, avsidesliggende ørkenby. Etter å ha overlevd alle sine jevnaldrede venner, befinner den særdeles selvstendige Lucky seg ved en av livets korsveier, og begir seg ut på en spirituell reise for å finne seg selv og oppnå det uoppnåelige: åpenbaring.

"Lucky" er debutfilmen til skuespilleren John Carroll Lynch, kjent fra filmer som Zodiac, Shutter Island og Fargo. I tillegg til Harry Dean Stanton har han fått med seg stjerneensemble bestående av blant andre Ron Livingston, Ed Begley jr. og regissørlegenden David Lynch. "Lucky" ble den siste filmen til Harry Dean Stanton - han ble 91 år. På mange vis spiller han seg selv i denne filmen som han selv aldri fikk se.

"Close-Knit"
(Japan, 2017)
Close-Knit (2017) En film om strikking og kjønnsroller

11 år gamle Tomo blir forlatt av moren sin og flytter inn hos onkelen og hans nye partner, Rinko. Tomo blir først overrasket når hun forstår at Rinko er en transkvinne, men de to blir tett knyttet til hverandre. Sakte, men sikkert tar Rinko over rollen som mor for Tomo. Naoko Ogigami slo igjennom med den filosofiske dramakomedien Briller (2007). Også i sin nye film tar hun seg god tid til å la oss komme tett innpå karaktere-ne, og omfavner ideen om at det er fint, om enn til tider vanskelig, å være annerledes.

For selv om Japan er et forholdsvis tolerant samfunn, kommer fordommene fort frem om man begynner å grave litt, noe Tomo får erfare. Men filmens store styrke er at den nærmer seg "problem"-tematikk ved å bruke positive rollemodeller. Close-Knit er et mor-datter-drama med troverdige karakterer som det er umulig å ikke bli glad i.

"Fucking Åmål"
(Sverige, 1998)
Fucking Åmål (1998) En film om hvor vondt det kan gjøre å være forelsket - og hvor fantastisk det kan være

"Fucking Åmål" handler om hvor vondt det kan gjøre å være forelsket - og hvor fantastisk det kan være. Det er også en film om å være annerledes og tørre å stå for det. Og det er om lengelsen etter forandring.

Elins storesøster Jessica synes Elin bare er umoden. Selv er Jessica sammen med Markus som synes han er tøffest i hele Åmål. Johan, som er kompisen til Markus, er forelsket i Elin, men Elin synes Markus er en dust fordi han kjører moped - selv om han går på gymnaset. Agnes er den mest ensomme i hele verden. Og hun elsker en viss person så mye at hjertet nesten sprenges... "Fucking Åmål" handler om hvor vondt det kan gjøre å være forelsket - og hvor fantastisk det kan være. Det er også en film om å være annerledes og tørre å stå for det. Og det er om lengelsen etter forandring.

"Ut av intet"
(Tyskland, 2017)
Ut av intet (2017) Øye for øye, tann for tann

En bombe eksploderer utenfor en kurdisk butikk i Hamburg og Katjas liv blir brått snudd på hodet. Hennes mann Nuri og sønnen Rocco har blitt drept. Familie og venner prøver å hjelpe, men Katjas tanker kverner rundt i søken etter de skyldige og grunnene for et så meningsløst angrep. I en tilstand av bunnløs sorg og total desperasjon vil hun ha rettferdighet - koste hva det koste vil.

Handlinga i filmen er inspirert av Kebab-mordene, en hel serie med drap og høyreekstreme voldshandlinger som skjedde i Tyskland på tidlig 2000-tall. Fatih Akin er mest kjent for "Mot veggen" (2004) og "Den andre siden" (2007). "Ut av intet" var i hovedkonkurransen i Cannes, der Diane Kruger vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle. Filmen var Tysklands Oscar-kandidat.

"Odödliga"
(Sverige, 2016)
Odödliga (2016) En film full av drømmer, kjærlighet og lovløshet

Udødelige – er en film full av drømmer, kjærlighet og lovløshet. Når Isaac og Em møtes en kveld i Stockholm finner de hverandre og plutselig er det ikke noe annet som betyr noe. Sammen forlater de alt de har og legger ut på en roadtrip gjennom de norrlandske skogene. Men det som begynte som et vilt eventyr blir snart til et farlig spill og til slutt når de til et punkt hvor det ikke lenger er noen vei tilbake.

Filip Berg ble nominert til en Guldbagge for beste mannlige hovedrolle.

"Landhandleren i Provence"
(Frankrike, 2008)
Landhandleren i Provence (2008) Nydelig stemningsfilm om livet i en landsby i Provence

En nydelig stemningsfilm om livet i en liten landsby i Provence. Midt på sommeren må Antoine forlate sitt slappe storbyliv for å hjelpe sin mor i familiens landhandel i Provence. Faren har blitt syk og orker ikke kjøre matleveranser til de få menneskene som fortsatt bor i de spredde små landsbyene.

Det er med relativt blandende følelser som Antoine vender tilbake til det foreldrehjem han trodde han hadde forlatt for alltid. Å dessuten kjøre flere mil for å selger en boks erter og et par tomater kjennes helt meningsløst. Men det er noe spesielt med både menneskene og landskapet, og til sin overraskelse oppdager Antoine at han innerst inne faktiskt er en riktig landhandler, både i hjerte og sjel.