Lillestrøm Filmklubb

Program våren 2012


23. januar

"Roald Amundsen - Ellsworths Flyveekspedisjon 1925"
(Norge, 1925)
Roald Amundsen - Ellsworths Flyveekspedisjon 1925 (1925) Enestående polarhistorisk film

21. mai 1925 tok Roald Amundsen og Lincoln Ellsworth av fra Svalbard i et forsøk på å være de første som krysset Nordpolen med fly. De startet fra Ny-Ålesund på Svalbard med to fly og et mannskap på seks. Men det ene flyet havarerte underveis og ekspedisjonen nådde aldri sitt mål. Flere uker var de strandet i isødet. Men de klarte alle å redde seg tilbake med det ene flyet og ble mottatt som helter da de kom tilbake.

- I filmen, som heter Roald Amundsen – Lincoln Ellsworths flyveekspedisjon 1925, får vi se helt enestående filmopptak fra en dramatisk del av polarhistorien, av polfarerne Amundsen, Ellsworth og resten av mannskapet som er havarert på isen. De vet ikke om de vil klare å komme seg tilbake, forteller Lise Gustavson, seksjonsleder ved Norsk filminstitutt. Filmen er nyrestauret og har nykomponert musikk, laget spesielt for denne utgivelsen av Matti Bye og Kristian Holmgren.

6. februar

"Den andre siden"
(Tyskland/Tyrkia, 2007)
Den andre siden (2007) Fabelaktig og bevegende

"Den andre siden" fletter sammen fortellinger om mennesker som passerer og rører hverandre. I handlingens sentrum finner vi Nejat - professor i tysk litteratur ved universitetet i Hamburg - og fem mennesker som på ulike måter kommer i kontakt med ham. Det er faren hans Ali, den prostituerte Yeter og tyrkiske Ayten. Sistnevnte er radikal aktivist og flykter til Tyskland. Der treffer hun studenten Lotte og hennes mor Susanne.

Mellom liv og død og møtet mellom to kulturer, får vi i Den andre siden en av årets mest følelsesmessig engasjerende og aktuelle filmer. Filmen fikk terningkast 6 både i VG, Dagbladet og Aftenposten.
Omtale fra Filmweb

20. februar

"Taxi Driver"
(USA, 1976)
Taxi Driver (1976) En av Martin Scorseses viktigste filmer

Travis Bickle (deNiro) er en ensom, deprimert og seksuelt frustrert ung mann. Han hevder han har vært i marinen under Vietnamkrigen og lider av konstant insomnia. Som en følge av søvnløsheten begynner han å jobbe som taxisjåfør om natten i New York. Tiden som er til overs bruker han til å kjøre hvileløst rundt i byens dårligere strøk og å se på pornofilmer i shabby kinolokaler. Bickle blir etterhvert fullstendig opphengt i det han opplever som et totalt moralsk forfall rundt seg, og nærmer seg gradvis bristepunktet.

Under en av hans hvileløse netter som taxisjåfør setter den svært unge prostituerte Iris (Foster) seg inn i drosjen hans for å unnslippe halliken sin (Keitel). Bickle ser det etterhvert som sin oppgave å redde Iris ut av prostitusjonshelvetet, selv om Iris selv ikke virker overveldende motivert. Robert de Niro, Jodie Foster og Harvey Keitel leverer alle strålende skuespillerprestasjoner i denne filmen som regnes som en av beste og viktigste filmene Scorsese har laget.
Omtale fra Tromsø Filmklubb

5. mars

"Pauline på stranden"
(Frankrike, 1983)
Pauline på stranden (1983) En av Eric Rohmers største suksesser

"Pauline på stranden" ble en av Eric Rohmers største suksesser og en film som ga ham Sølvbjørnen for beste regi og kritikerprisen på filmfestivalen i Berlin.

Handlingen foregår ved et feriested i Normandie, hvor tenåringsjenta Pauline tilbringer ferien sammen med sin noe eldre og nylig fraskilte kusine, Marion. En dag møter Marion en gammel venn, Pierre, og hans venn, den selvsikre forfatteren Henri. Dette danner opptakten til filmens lille trekantdrama, som selvsagt ikke er helt ukomplisert. Pierre prøver seg på Marion, mens hun faller for Henri, som på sin side…? Pauline blir iakttager til det hele, mens hun selv opplever søt musikk med den jevnaldrende Sylvian.
Omtale fra Cinemateket

19. mars

"Offeret"
(Norge, 2012)
Offeret (2012) Visning av Christian Thomas Roaas' nyeste kortfilm "Offeret"

Christian Thomas Roaas' nyeste kortfilm "Offeret" (2012) er basert på en kvinnelig rolle fra en tidligere kortfilm av samme regissør. Offeret handler om en ung dames ensomme liv der hun ikke får sove om nettene. En natt hun er ute blir hun overfalt, noe som får dårlige konsekvenser for henne...

Roaas har studert film ved Universitetet i Oslo. Han har tidligere laget blant annet "Solitær", som vi viste i filmklubben våren 2011. Roaas er regissør, manusforfatter, produsent og skuespiller. Han jobber også med kamera og lyssetting.


26. mars

"Honning"
(Tyrkia/Tyskland, 2010)
Honning (2010) Poetisk film om honning

I Tyrkias fjerne og underutviklede østlige Svartehavsregionen vandrer en seks år gammel gutt gjennom de tette skogene på jakt etter sin savnede far. Faren er en birøkter, som reiste ut i skogene for å finne igjen sine bier. Finner han ikke faren truer sulten den lille familien.

Mesterverket "Honning" er tre filmer på en gang: en hypnotisk naturmeditasjon, en betagende barneskildring og en drømsk gåte like komplisert som Inception. "Honning" vant Gullbjørnen i Berlin, en milepæl for en filmnasjon på full fart forover.
Utdrag av omtale fra Film & Kino, og Filmweb

16. april

"Hustruer"
(Norge, 1975)
Hustruer (1975) En av de viktigste kunstneriske bidragene til feministdebatten i Norge på 1970-tallet

Heidrun, Kaja og Mie, tre voksne venninner fra skoledagene, har truffet hverandre igjen på en gjenforeningsfest. Festen er over, men jentene fortsetter feiringen. De tar en tur på byen og prøver å finne seg selv, mens de lar hjemmets plikter seile sin egen sjø. Ideen til filmen fikk Anja Breien da hun så John Cassavetes Husbands (1970).

"Hustruer" kan beskrives som en kvinnepolitisk dramakomedie og traff både kritikerne og publikum i Norge da den ble lansert på selveste kvinneåret. Den ble en sensasjon på den norske filmfestivalen i Hamar i 1975. Den satte i sin tid tingene på hodet, og en lang rekke vedtatte "sannheter" om kvinnens plass og hennes rolle i familien og samfunnet utleveres - om ikke til latter, så til en stille, småinfam humring. Den er i ettertid regnet som en av de mest populære og slitesterke norske filmene noensinne.

30. april

"Once"
(Irland, 2006)
Once (2006) Hvor ofte møter man den rette?

En musiker står på gata i Dublin og spiller sanger han har skrevet selv - uten nevneverdig oppmerksomhet fra passerende. Han bor hos sine foreldre, jobber med å reparere støvsugere for faren og spiller på gata for sin egen del. En dag stopper en jente opp og lytter. Dagen etter er hun tilbake med støvsugeren sin, som han halvhjertet har lovet å fikse. Dette er opptakten til en uke de tilbringer sammen, men begynnelsen på noe langt mer.

"Once" er en sjarmerende og rørende musikkfilm med intense og følelsesladde sanger i beste singer songwriter-tradisjon. Aller mest er det en flott historie hvor musikken binder fortelling og karakterer sammen. Du vil forlate kinosalen med et smil om munnen og en tåre i øyekroken.
Omtale fra Filmweb

14. mai

"Some like it hot"
(USA, 1959)
Some like it hot (1959) Klassisk komedie med Marilyn Monroe

Joe og Jerry er to arbeidsløse musikere som tilfeldigvis blir vitne til St. Valentines-massakren i Chicago i 1929. De sitter dermed inne med opplysninger som kan sende gangsterkongen Spats Colombo og hans kompanjonger bak murene for all tid. Klappjakten er i gang, og Joe og Jerry må gjemme seg. De finner det perfekte gjemmested idet de møter et kvinneorkester. De kler seg i kvinneklær og parykker, får jobb hos damene og blir med dem på turné. Men komplikasjonene er ikke over. Guttene har store problemer med å holde masken foran bandets vakre jenter, spesielt under en fuktig fest, og Joe forelsker seg hodestups i bandets vokalist, Sugar Kane. Flokene blir mange og intrikate, og bedre blir det ikke når gangsterne og jazzorkesteret havner på samme hotell.

"Some Like It Hot" har for ettertiden blitt stående som en klassiker innen komediegenren. Dette er mye takket være Marilyn Monroes innsats, men også regissørens arbeid må prises. Billy Wilders regi og manus skapte – sammen med dyktige skuespillere som Jack Lemmon, Tony Curtis og Marilyn – en hysterisk farse med glimt i øyet. Filmen fikk Oscar for beste regi.

4. juni

"Those Magnificent Men in their Flying Machines"
(Storbritannia, 1965)
Those Magnificent Men in their Flying Machines (1965) Flyhistorisk film i forbindelse med Kjeller 2012-jubileet

Filmen forteller om en flykonkurranse over kanalen fra London til Paris i 1910. Filmen har sin rot i virkeligheten, men filmskaperne har spedd på med en burlesk fortelling, morsomme typer og vittige situasjoner i et halsbrekkende tempo, og resultatet er en ellevill farse.

Flyfarkostene er bygget som tro kopier av de mange forskjellige flyene fra den tiden. Vi finner flygere av mange nasjonaliteter; tyskere, briter, franskmenn, italienere, amerikanere og japanere, som kjemper for sin egen og sitt lands ære.

11. juni

"Reach for the Sky"
(Storbritannia, 1956)
Reach for the Sky (1956) Flyhistorisk film i forbindelse med Kjeller 2012-jubileet

Piloten Douglas Bader ble utmanøvrert av sitt eget fly og resultatet ble en nødlanding. Han våkner på sykehuset - med begge beina amputert. Savnet av beina hindrer ikke Bader å lære seg å fly igjen og når krigen bryter ut i England behøver landet alle de pilotene de kan få.

Douglas Bader flyr igjen og blir raskt teamleder og en av essene i Slaget om England. Hans store bragd er når han koordinerer jagerfly til større enheter, noe som totalt forandret kampene i luften. Han ledet selv den 12. skvadronen med 60 Spitfire jagerfly. Filmen vant BAFTA-prisen for beste britiske film i 1956.

25. juni

"The First of the Few"
(Storbritannia, 1942)
The First of the Few (1942) Flyhistorisk film i forbindelse med Kjeller 2012-jubileet

Dette er beretningen om hvordan flykonstruktøren Mitchell laget sin spitfire modell og hans venn Chrisp fløy hans modeller og ledet kampene over London.

Tittelen henspiller til Winston Churchill's tale som beskriver flyverne som deltok i Battle of Britain: "Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few." Filmen ble laget under 2. verdenskrig og omhandler temaer relaterte til krigen. Den må anses som propaganda. På grunn av filmens verdi som dette lånte RAF ut Spitfire-flygere til produksjonen av filmen.

TIL HOVEDSIDEN

SF KINO LILLESTRØM - FILMWEB - NORSK FILMKLUBBFORBUND