Lillestrøm Filmklubb
Program våren 2016

"Der Letzte Mann"
(Tyskland, 1924)
Der Letzte Mann (1924) Stumfilmkonsert på Folkets Hus på Strømmen

"Der Letzte Mann" er en stumfilm fra 1924 av den tyske filmskaperen F.W. Murnau. Den skildrer en gammel manns nedgang etter at han blir degradert fra dørvakt til toalettpasser på hotellet han er ansatt. Når han blir fratatt uniformen sin, mister han respekten fra omgivelsene og selvfølelsen hans blir også ødelagt.

Murnau var en mester innen ekspresjonistisk bruk av kulisser, lys og skygge, noe som er tydelig i denne filmen. Her er det visuelle så gjennomarbeidet og gjennomsyret av informasjon at mellomtitler, som ellers preger de fleste stumfilmer, er fullstendig overflødig. Her er knapt nok en eneste mellomtittel. Mangelen på dialog savnes ikke et øyeblikk, og man blir virkelig sugd inn i historien.

"Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant"
(Sverige, 2013)
Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant (2013) Vellykket og sjarmerende svensk storsatsing

Etter et langt og innholdsrikt liv havner Allan Karlson på et gamlehjem i den tro at det vil bli hans siste stopp. Problemet er at helsen hans fortsatt er utmerket og dagene blir derfor veldig kjedelige.

Når feiringen av Allans 100-års dag nærmer seg, noe Allan ikke er det minste interessert i, benytter han sjansen og rømmer fra sitt kjedelige liv. En serie av hendelser tar i stedet Allan med på en ellevill og uventet reise omgitt av en gjeng kriminelle, mordere, en pose full av penger, en elefant og et inkompetent politi. For alle andre ville dette ha vært et eventyr for livet, men med Allans bakgrunn er det omtrent som vanlig. Ikke bare har han vært vitne til noen av historiens viktigste hendelser, han har også spilt en sentral rolle i dem. Vi følger Allans tidligere eskapader og hans utrolige innvirkning på historien, hvor han blant annet bidro til å oppfinne atombomben og ble gode venner med alt fra amerikanske presidenter til russiske tyranner ... Hundreåringen er basert på Jonas Jonassons bestselger og er regissert av Felix Herngren - med Robert Gustafsson i hovedrollen.

"Pride"
(Storbritannia, 2014)
Pride (2014) En herlig film om vennskap og solidaritet

Året er 1984 og Margaret Thatcher styrer Storbritannia med jernhånd. Gruvearbeiderne streiker og mange familier sliter med å få endene til å møtes. I London bestemmer en gjeng med homofile seg for å samle inn penger til gruvearbeidernes familier. De identifiserer seg med gruvearbeidernes kamp mot overmakten og etablerer aktivtistgruppen "Lesbians and Gays Support the Miners". De samler inn penger, men har store problemer med å finne noen som ønsker å ta i mot. Til slutt får de kontakt med et gruvesamfunn i Wales og setter seg i den fargerike minibussen for selv å overlevere donasjonen. Det blir en kulturkollisjon uten like.

Pride har mange kostelige scener, som når gruvearbeiderkonene går på homsebar i London eller diskofesten på det lille samfunnshuset i Wales. Filmen har et solid skuespillergalleri og et lydspor med svingende 80-talls hits.

"Louder than bombs"
(Norge, 2015)
Louder than bombs (2015) Lavmælt og elegant om sorg og savn

Joachim Triers Louder than Bombs deltok i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes som første norske film på 36 år. Tre år etter fotografen Isabelle Reed's død i det som tilsynelatende var en bilulykke, må enkemannen Gene fortelle sin yngste sønn Conrad hva som egentlig skjedde. Han ber sin eldste sønn Jonah om å komme hjem for å hjelpe, men istedenfor vender han seg mot ham. Jonah har sitt eget bilde av sin mor og er ikke villig til å gi det opp.

Med et slående billedspråk og innsiktsfulle karaktertegninger forteller Louder Than Bombs en sterk historie om løsrivelse og samhold i en moderne familie.

"To dager, en natt"
(Belgia, 2014)
To dager, en natt (2014) Et glimt inn i en kriserammet arbeiderklasses situasjon

Dardenne-brødrenes nye film handler om arbeidsledighet, håp og solidaritet i dagens Europa. Sandra får vite at hennes arbeidsgiver har gitt kollegene valget mellom å motta en bonus på 1000 euro eller å la henne beholde jobben. Ledelsen har ikke råd til begge deler.

Hun har én helg på å gå rundt fra kollega til kollega og overtale dem til å takke nei til de ekstra pengene slik at hun selv ikke skal bli arbeidsløs. En ekstremt ydmykende situasjon det er umulig å komme seirende ut av. Å miste jobben i et kriserammet Europa er ingen spøk, men hva vil skje dersom kollegene må gi fra seg noe de desperat trenger for hennes skyld?

"Light Fly, Fly High"
(Norge, 2013)
Light Fly, Fly High (2013) Slår seg fri

Thulasi er dalitt, og som kasteløs kvinne i India blir du sett på som verdiløs. Dine valgmuligheter er få. Det forventes at du skal gifte deg når familen ønsker det og bare akseptere din plass på bunnen av rangstigen. Men Thulasi drømmer om et helt annet liv. Hun vil ikke forsørges av noen mann. Hun vil være fri, og og trer inn i bokseringen for å slåss seg op og frem. For boksing er ikke bare Thulasis store lidenskap, det kan også være hennes billett til selvstendighet.

Den norskproduserte dokumentaren Light Fly, Fly High hadde premiere under den prestisjetunge internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam (IDFA) og vant Oxfam Global Justice Award 2013.


"Her"
(USA, 2013)
Her (2013) Kjærlighet i teknologiens tid

Fra den underfundige hjernen til filmskaperen Spike Jonze, kommer den romantiske dramafilmen "Her" - en helt spesiell og original kjærlighetshistorie. Handlingen finner sted i Los Angeles i nær fremtid, hvor hovedpersonen, Theodore (Joaquin Phoenix), lever av å skrive rørende, personlige brev for folk som ikke har tid eller lyst til å skrive dem selv. Selv har han dyp hjertesorg etter slutten på et langt forhold.

Han kommer først ut av skallet igjen når han stifter bekjentskap med det nye, avanserte dataoperativsystemet "Samantha" (Scarlett Johansson). "Samantha" er et intuitivt og selvstendig dataprogram, som kommuniserer med Theodore via en livlig, kvinnelig stemme. Hun er både følsom og morsom, og etter hvert som hun lærer mer og mer om livet, vokser vennskapet deres til kjærlighet. De vil aldri kunne være intime med hverandre. Men behøver det å bety at de ikke kan elske hverandre?

"Før soloppgang"
(USA, 1995)
Før soloppgang (1995) En aften i den magiske hverdagspoesiens tegn

Innebærer forelskelse på X-generasjons vis å bytte ut begjæret med dialog? Å fortelle hverandre så mange historier at det gir grunnlag for sammen å kunne begynne på den store historien?

Et tog stanser i Wien. To ungdommelige passasjerer - han amerikansk, hun fransk - tar farvel med hverandre. De har møtt hverandre tilfeldig og tilbragt de siste timene i hverandres selskap. Historien kunne sluttet her, før den hadde rukket å bli en historie. Men Jesse (Ethan Hawke) løper tilbake og gir Celine (Julie Delpy) et tilbud: - Om tyve år er du godt gift og har det egentlig helt fint. Men innimellom vil du angre på at du ikke heller tok sjansen på en av de mange du bare møtte i forbifarten, som du vil tenke tilbake på som mer sjarmerende og spennende enn ham du er gift med nå. Nå gir jeg deg sjansen til å finne ut at det ikke var noe å gå glipp av. Du vil takke meg om tyve år!

"A Single Man"
(USA, 2009)
A Single Man (2009) Visuell nytelse

Vi er i Los Angeles, 1962, i en tid hvor alles øyne er rettet mot Cuba-krisen. Vi møter George Falconer, en britisk professor som leter etter meningen med livet etter at kjæresten hans har omkommet i en bilulykke.

George lever i fortiden, hans fremtidstro er borte som dugg for solen. Vi følger George gjennom en dag i hans liv, en dag hvor møter med mennesker - og noen spesielle hendelser leder han i retning av et valg. Han må bestemme seg. Kan han finne ny mening mening med livet, etter kjærestens bortgang? George utfordres av sin nærmeste venn Charley, en 48-år gammel skjønnhet som selv kjemper med sine egne håp om fremtiden og kjærligheten.


"Top Gun"
(USA, 1986)
Top Gun (1986) 1980-talls adrenalinkick

Top Gun er filmen alle som gikk på kino på 1980-tallet husker. Det er et adrenalinkick av en film. I tillegg har den noe for alle; action, kjærlighet, sjalusi og nervepirrende drama – i tillegg til et soundtrack som har gått inn i musikkhistorien.

Maverick (Tom Cruise) og Goose er to av marinens beste flygere som ender opp med å bli sendt til eliteflyskolen Top Gun – forbeholdt de aller største flytalentene. Her trener de på luftkamp, forelsker seg og går på fylla. Det som gjorde og fremdeles gjør Top Gun til en stor filmopplevelse er Jeffrey L Kimballs fantastiske foto fra luftkampene på treningsskolen, og filmingen ombord på hangarskipet. Hans "krigsfoto" har skapt skole i ettertid og er obligatorisk for enhver filmfotograf.
Omtale: CINEMA

"Anomalisa"
(USA, 2015)
Anomalisa (2015) Kritikerrost animasjonsfilm fra Charlie Kaufman

Michael, en vellykket forfatter, er på forretningsreise til Cincinnati, der han skal delta som foredragsholder på et kundeserviceseminar. Han kunne vært fornøyd med livet, men han har et stort problem: i hans virkelighet ser alle ut som ham, og de snakker med samme stemme. Alle er høflige og vennlige – nesten påtrengende. På hotellet møter Michael Lisa, en kvinne som er annerledes enn alle de andre. Hun har et eget ansikt, og hennes egen stemme! Michael blir fascinert. Hun er den eneste uregelmessigheten i hans verden.

Anomalisa får ikke vanlig kinodistribusjon. Benytt sjansen til å se denne kritikerroste animasjonsfilmen på kino med Lillestrøm Filmklubb!