Lillestrøm Filmklubb
Program våren 2019

"Fornærmelsen"
(Libanon, 2017)
Fornærmelsen (2017) Ord endrer alt

En liten fillesak blåses opp til uante dimensjoner. Fra å være en liten bagatell mellom to menn på gata i Beirut blir det etter hvert noe hele Libanon forholder seg til, og både politikere og presse involverer seg. Libanon er en kruttønne av mange folkeslag og religioner. "Fornærmelsen" gir innsikt i libanesisk historie og det betente forholdet mellom ulike kulturer. Noe som gjør den brennende aktuell langt utover Libanons grenser.

"Fornærmelsen" var Oscar-nominert for beste fremmedspråklige film. Ziad Doueiri er en frittalende regissør som ofte provoserer med sine filmer og ytringer.

"Now It's Dark"
(Norge, 2018)
Now It's Dark (2018) Mørk, bisarr og surrealistisk drømmefilm

"Now It's Dark" handler om Lene som brått kastes ut av balanse når hun oppdager mannen til sengs med en annen kvinne. Hun flykter fra stedet, og vi følger henne gjennom en natt med drømmeaktige hendelser og en serie med mystiske møter med mennesker som alle bærer på sitt eget mørke.

Det viser seg fort at hennes egne vrangforestilinger driver henne dypere inn i nattens mysterier, og skal hun ha håp om å overleve, må hun finne ut hvem hun er før solen står opp. Med sin sjette spillefilm har Arild Østin Ommundsen laget en mørk, morsom og blendende original film med Silje Salomonsen i hovedrollen.

"Savnet"
(Russland, 2017)
Savnet (2017) Iskalde scener fra et ekteskap

Zhenja og Boris går gjennom en vond og bitter skilsmisse. Begge er allerede i gang med sine nye liv, med nye partnere. De vil ha en helt frisk start, og det betyr at deres 12 år gamle sønn Aljosha ikke passer inn. En dag forsvinner han.

Som en russisk parallell til Bergmans Scener fra et ekteskap utspiller "Savnet" seg i en annen tid og med andre karakterer; den typiske middelklassen som tror på individet foran fellesskapet og familien. "Savnet" var en av favorittene i hovedkonkurransen i Cannes, og Zvjagintsev vant juryens pris for filmen. Med mesterverk som Tilbake, Forvist, Elena og Leviatan har han vist at han er en av vår tids store filmskapere.

"Sjarmøren"
(Danmark, 2018)
Sjarmøren (2018) Forførende og rørende dansk drama

Hver kveld vender den sjarmerende Esmail tilbake til den samme vinbaren i indre København for å finne den rette kvinnen. Han er en ung, iransk mann som når som helst kan bli kastet ut av landet. Hans ønske er å møte og forføre en dansk kvinne i håp om å sikre sin framtid i Danmark.

En kveld møter han Sara, som ser rett gjennom hans ytre og de effektive replikkene. Hun introduserer han for det persiske miljøet i København, og Esmail blir hodestups forelsket. Han føler tilhørighet for første gang på lenge. Men dessverre er ikke Sara løsningen på hans problem. Tiden er i ferd med å renne ut og konsekvensene av hans tidligere gjerninger begynner å innhente han.

"Sjarmøren" er den første spillefilmen til regissør Milad Alami. Den har gått sin seiersgang på internasjonale filmfestivaler og høstet en lang rekke priser.

"Under kirsebærtrærne"
(Japan, 2015)
Under kirsebærtrærne (2015) Søte bønner og skjulte hemmeligheter

Sentaro jobber lange dager i den lille matboden sin hvor han lager og selger dorayaki, en liten pannekake med fyll laget av søte, røde azuki-bønner, kalt "an" på japansk.

Hverdagen hans blir snudd på hodet når 76 år gamle Tokue insisterer på å jobbe sammen med ham. Sentaro er først svært motvillig, men Tokue klarer etter hvert å overbevise ham med et hjemmelaget bønnefyll som er helt ulikt alt annet han har smakt. Pannekake-boden blir enormt populær og salget skyter i været. Det skal imidlertid vise seg at de begge bærer på en hemmelighet.

Regissør Naomi Kawase skildrer livets gang i det moderne Japan med sitt karakteristiske øye for detaljer og lavspent drama. Dette er en varm og sjarmerende film som minner oss om at livet må nytes fullt ut med både lidenskap og kjærlighet - en lidenskap som kommer til uttrykk via Tokues dedikasjon til den japanske kokkekunsten.

"Million Dollar Baby"
(USA, 2004)
Million Dollar Baby (2004) Eastwoods mesterverk

Frankie Dunn (Clint Eastwood) har trent opp flere fantastiske utøvere gjennom et langt liv i bokseringen. Det aller viktigste han lærer sine boksere er leksen som også styrer hans eget liv: Fremfor alt annet, beskytt alltid deg selv først. For etter at Frankie mistet all kontakt med sin eneste datter, har han ungått å inngå nære relasjoner til andre mennesker. Hans eneste venn Scrap (Morgan Freeman), en tidligere bokser som driver Franks treningsstudio, vet at Frank bak sitt tøffe ytre, er en mann som de siste 23 årene har besøkt kirken. For å få tilgivelse for det som fortsatt heger over ham.

En dag møter Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) opp i Franks boksestudio. Hun har allerede kommet langt, og har en styrke få andre boksere er i besittelse av. Hun vet hva hun vil, og er villig til å gjør alt for å nå sitt mål. Så langt har hun klart seg på rått talent, tydelig fokusering og enorm viljestyrke. Nå trenger hun bare en som tror fullt og helt på henne, og er like lysten som henne på å gjøre henne enda bedre.

Million Dollar Baby fikk prisen for beste regissør (Clint Eastwood) og beste hovedrolle (Hilary Swank) under Golden Globe i 2005. Den vant Oscar for beste film, beste regi, beste kvinnelige hovedrolle og beste mannlige birolle i 2005.

"To Have and Have Not"
(USA, 1944)
To Have and Have Not (1944) Klassiker med Bogart og Bacall

Under 2. verdenskrig er Harry Morgan kaptein på en fraktebåt ved den karibiske øya Martinique. Oppdraget er å opprettholde en streng nøytralitet under krigen og overfor Vichy-Frankrike. Men alt forandrer seg da Morgan møter den unge amerikanske kabaretsangerinnen Marie Browning og en leder for den franske otstandsbevegelsen som er på flukt fra tyskerne.

Filmen fikk god kritikk, blant annet for Hawks regi og skuespillet til Humphrey Bogart og Lauren Bacall. Den er den første av 4 filmer som Bogart og Bacall spilte inn sammen, de giftet seg i 1945. Filmen er basert på en roman av Hemingway med samme navn, men det er store forskjeller mellom romanen og filmens handling.

"Tårnet"
(Norge, 2018)
Tårnet (2018) Fire generasjoner palestinske flyktninger

Den 15 mai 1948 ble staten Israel opprettet, til tross for omfattende protester fra palestinerne som bodde i området fra før. Store deler av den palestinske befolkningen ble fordrevet fra sine hjem og over 500 palestinske landsbyer ble ødelagt. Palestinerne kaller 1948-krigen for "al-Nakba", som betyr "katastrofen".

årnet er en varm og spennende fortelling om den elleve år gamle jenta, Wardi, og hennes oldefar Sidi, som bor sammen i et høyt tårn i en flyktningleir i Beirut, Libanon. Helt siden Sidi kom til flyktningleiren i 1948 har han holdt fast på håpet om å returnere til sitt kjære Palestina, men nå er tiden i ferd med å løpe ut. Filmen tar oss med på Wardis reise til fortiden gjennom historiene til de fire generasjonene som bor i tårnet, i søken på Sidis tapte håp og hennes egen fremtid.

"Don't Worry, He Won't Get Far on Foot"
(USA, 2018)
Don't Worry, He Won't Get Far on Foot (2018) Den lamme alkoholikeren som reiste seg

Filmen er et dokudrama om den amerikanske avistegnerer John Callahan. Han var en kultfigur i 90-tallets USA, beryktet for sine satirer og sitt harde liv. John Callahan var foreldreløs, begynte å drikke i en alder av tolv, 21 år gammel havnet han i en bilulykke – og tilbrakte resten av livet i rullestol: funksjonshemmet og alkoholisert. Han er en ekte taper med et liv i utkanten av den amerikanske drømmen – et emne som har opptatt Gus Van Sant helt siden Drugstore Cowboy (1989).

Det er når han forsøker å komme ut av alkoholmisbruket at han oppdager sitt talent for satiriske portretter og lokalavisen begynner å publisere dem. De blir populære og etter hvert oppdager flere magasiner og aviser ham.
Geir Kamsvåg, Cinema

"The Killing of a Sacred Deer"
(USA, 2017)
The Killing of a Sacred Deer (2017) Grøsserdrama fra regissøren av "The Lobster"

Stephen Murphy (Colin Farrell) er en fremgangsrik kirurg som later til å ha alt: Kona Anna (Nicole Kidman) er vakker og dyktig, barna Kim og Bob er veloppdragne og hengivne, og familiens hus er overdådig, men utsøkt smakfullt. Når Stephen begynner å tilbringe stadig mer tid med tenåringen Matthew, og barna rammes av en mystisk sykdom som legene verken kan forklare eller behandle, begynner imidlertid livet hans å kollapse. Og for å redde seg selv blir Stephen nødt til å foreta et umenneskelig valg.

Med "The Killing of a Sacred Deer" er Yorgos Lanthimos tro mot det universet han presenterte for oss "The Lobster". En verden som på overflaten ligner vår egen, men som stadig avslører bisarre og fascinerende sider. Lanthimos' nye film er en snedig, dyster og forstyrrende psykologisk thriller som langsomt og metodisk konstruerer en felle verken rollefigurene eller publikum er i stand til å unnslippe.