Lillestrøm Filmklubb
Program våren 2020

"Burning"
(Sør-Korea, Chang-dong Lee, 2018)
Burning (2018) Mystisk og forførende fra Sør-Korea

Ventetiden er over, Chang-dong Lee er endelig tilbake, åtte år etter hans forrige film Poesi ble vist på norske kinoer. "Burning" er en filmopplevelse av de sjeldne. Et mysteriedrama som vil sitte i deg lenge etter at du har forlatt kinosalen. Filmen er løst basert på Haruki Murakamis novelle "Brenne låver" og deres to fortellerkrefter skaper en fortryllende, men også mørk historie om ensomhet og begjær.

Den introverte bondegutten Jongsu ønsker å bli forfatter, men er uten jobb. Helt tilfeldig møter han Haemi, en søt og energisk jente fra samme landsby. Jongsu blir raskt betatt og da Haemi reiser til Afrika tar Jongsu på seg oppgaven å passe på katten hennes. Hjemkomsten hennes er imidlertid ikke like gledelig som Jongsu forventet. Haemi har fått seg en ny venn – den rike og karismatiske Ben. Et trekantdrama oppstår, som balanserer mellom forelskelse, begjær og farlig besettelse.

"Midsommar"
(USA, Ari Aster, 2019)
Særegen sektthriller badet i svensk sommersol

Midsommar er en fryktinngytende og mørkt komisk eventyrfortelling badet i lys, svensk sommersol.

Det unge amerikanske paret Dani og Christians forhold er i ferd med å ta slutt. Men når en familietragedie likevel holder dem sammen, inviterer Christian med Dani på turen han egentlig skulle ha med kompiser til Sverige, for å oppleve en helt spesiell midtsommerfest i en avsides svensk landsby. En bekymringsløs ferie på et sted hvor solen nesten alltid skinner, blir sakte men sikkert til et mareritt når landsbyboerne inviterer sine gjester til å bli en del av festligheter som gjør det fredelige stedet til alt annet enn det paradis turistene så for seg.

"Amazing Grace"
(USA, Sydney Pollack, 1972)
Amazing Grace (1972) En fantastisk konsertfilm med soul-dronningen Aretha Franklin

"Amazing Grace" er Sydney Pollacks enestående dokumentasjon av live-innspillingen av Aretha Franklins bestselgende gospel-plate med samme navn, fra 1972. Opptakene er gjort i New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles. Den planlagte filmatiseringen ble aldri ferdigstilt – men nå, nesten 50 år senere, gjøres det unike historiske materialet endelig tilgjengelig for publikum.

"Amazing Grace" er en gave til alle musikkinteresserte. Aretha Franklin leverer en skjellsettende konsert som formidler musikkens unike kraft til å bevege og berøre. Å se den på det store lerretet er en stor opplevelse.

"Sommer 1993"
(Spania, Carla Simón, 2017)
Sommer 1993 (2017) Et gripende oppvekstskildering, Spanias Oscar-bidrag

Catalonia 1993.

Foreldreløse Frida er seks år når hun sendes til slektninger på landet. Før sommerferien er over må hun lære seg å takle sorg, ensomhet og forvirrede følelser, og hennes nye foreldre må lære seg å elske henne som om hun var deres egen datter.

Filmen var Spanias Oscar-kandidat.

"Hjortejegeren"
(USA, Michael Cimino, 1978)
Hjortejegeren (1978) Krig som russisk rulett

1960-tallet går mot slutten. I en liten småby i USA forbereder Mike, Steven og Nick seg på å delta i Vietnamkrigen. Etter en siste hjortejakt og Stevens giftemål med gravide Angela, drar de for å kjempe for sitt fedreland. Gjennom kamper, fangenskap, psykisk stress og moralske dilemmaer blir det klart for dem at krig ikke bare er en kamp for ære og fedreland, men mest av alt lidelse. Oppholdet i Vietnam påvirker dem alle på forskjellige måter, og hjemkomsten blir ikke helt som de hadde regnet med.

Regissør Michael Cimino ønsket å gi en annen og mer realistisk versjon av den «romantiske» forestillingen om krig. I Hjortejegeren er det karakterene som står i fokus, ikke som soldater, men som følelsesmessige individer. Krigen er nådeløs, og gir dem traumer de ikke var forberdt på. Vi ser også hvordan den gledelige hjemkomsten blir et nytt traume, fordi familie og venner ikke aner rekkevidden av hva de har opplevd. Robert De Niro, Christopher Walken og Meryl Streep i sterke roller.
Omtale: Kristiansand cinemate

"Big Boys Gone Bananas!" - Utsettes
(Sverige, Fredrik Gertten, 2011)
Big Boys Gone Bananas! (2011) En film om den virkelige trusselen mot ytringsfriheten i vårt moderne mediesamfunn

Hva skjer når et stort internasjonalt selskap føler seg truet av en dokumentarfilm? Hva er de i stand til å gjøre for å beskytte sin merkevare? I 2009 var Fredrik Gertten ferdig med produksjonen av sin film Bananas som skildrer en rettsak mellom nicaraguanske plantasjearbeidere og Dole Food Company. Arbeiderne saksøkte Dole fordi de mente de var blitt forgiftet av sprøytemidler brukt på plantasjen, uten at de visste at de var utsatt for det og uten at de var blitt gitt noe beskyttelse.

Når filmen så skal lanseres på Los Angeles Film Festival begynner imidlertid uventede ting å skje. Gertten mottar et brev fra Doles advokater der de truer med å saksøke han om han ikke trekker filmen fra festivalen.

"At dere tør!" - Utsettes
(Norge, Lasse Glomm, 1980)
At dere tør! (1980) Norsk drama fra 1980 basert på en virkelig hendelse

Filmen tar utgangspunkt i en faktisk hendelse som skjedde i Oslo sommeren 1975. To 16 år gamle gutter har stjålet en bil og blir oppdaget av politiet. Etter en dramatisk biljakt som går gjennom hele byen, forsøker guttene å stikke av til fots. En politimann trekker imidlertid våpenet sitt og skyter en av guttene i ryggen fra ca. 20 meters hold. Gutten, som var ubevæpnet, døde på vei til sykehuset. Politimannen blir senere blankt frifunnet.

Filmen er basert på Espen Haavardsholms dokumentarroman "Boka om Kalle og Reinert". Den var Lasse Glomms andre film som regissør.

"Shoplifters" - Utsettes
(Japan, Kore-eda Hirokazu, 2018)
Shoplifters (2018) Gullpalmevinner fra Cannes

"Shoplifters" er mest sannsynlig Hirokazu Kore-edas beste film til dags dato. En varm skildring av en familie utenom det vanlige som har mange hemmeligheter, og som må gå uortodokse veier for å få endene til å møtes.

Som tittelen antyder skildrer "Shoplifters" en familie som stjeler dagligvarer for å få mat på bordet. En dag bestemmer de seg for å ta til seg en liten jente på seks-syv år som ikke blir tatt godt vare på av sine egne foreldre. Kore-eda fikk velfortjent den høythengende Gullpalmen under årets filmfestival i Cannes for "Shoplifters". Den ble også unisont hyllet av et internasjonalt kritikerkorps, og treffende omtalt av bransjebladet Variety som en "Oliver Twist for vår tid". Japanske Kore-eda har en sjelden sensibilitet når det gjelder å skildre familieliv. Med årets film stiller han utfordrende spørsmål om forskjellen på familier forbundet av blodsbånd og alternative familiekonstellasjoner knyttet sammen av kjærlighet.

"Angsten eter sjelen" - Utsettes
(Tyskland, Rainer Werner Fassbinder, 1974)
Angsten eter sjelen (1974) En av Tysklands store regissører i storform

På en regnvåt kveld søker Emmi, en eldre, enslig vaskekone, ly i en ukjent bar som viser seg å være et tilholdssted for arabiske fremmedarbeidere. Idet hun kommer inn snur bargjestene seg og stivner. Emmi forstår hvor uvelkommen hun er, men finner seg likevel en stol ved utgangsdøren. En servitør utfordrer en ung marokkaner, Ali, til å danse med henne.

"Angsten eter sjelen" er sterkt inspirert av Douglas Sirks "All that Heaven Allows" (1955). Fassbinder har laget et melodrama, men har sløyfet de melodramatiske høydepunktene – bare den stille desperasjonen er tilbake. Filmen gir et usentimentalt blikk på de kreftene som motarbeider forhold på tvers av raser og kulturer.

"Dom kallar oss mods" - Utsettes
(Sverige, Stefan Jarl, 1968)
Dom kallar oss mods (1968) En brutal samtidsskildring av ungdommer som har kommet skeivt ut i samfunnet

Dom kallar oss mods er en svensk dokumentarfilm fra 1968 regissert av Stefan Jarl og Jan Lindqvist. Filmen er første del av Mods-trilogien om Stoffe og Kenta. Jarl og Lindqvist fulgte de to guttene og vennene deres i en 20-års periode og dokumenterte deres liv i Stockholm. Trilogien skildrer deres vekst og fall, sorger og gleder, men er også et dokument om narkotikaens inntog i Sverige.

På slutten av 60-talet ble det snakket om et nytt fenomen: En egen "ungdomskultur". Velstandsøkning, lengre utdanning og mer fritid var faktorar som var med på å holde folk unge lenger. Mens mange opponerte mot voksensamfunnet gjennom politisk engasjement og internasjonalt solidaritetsarbeid, nekta andre å godta foreldregenerasjonen sine verdinormer og levesett. En slik "gruppe" var modsen. Mats Nilson skriv i sin biografi om Stefan Jarl:" Vid denna tiden betraktades dessa ungdomar som kriminella av myndigheterna, uppenbarligen mest pga sitt långa hår. De greps ofta på mycket suddiga grunder. I bland räckte det att de stannade ochförde ett samtal med en kamrat på T-Centralen. Denna generation var helt försvars- och rättslös."
Kilder: Trondheim Filmklubb og Wikipedia

"Kapernaum"
(Libanon, Nadine Labaki, 2018)
Kapernaum (2018) Forteller den håpefulle historien om de mange barn som faller utenfor

En rettssal i Beirut, Libanon.
Zain, en 12 år gammel gutt, står ansikt til ansikt med dommeren.
Dommeren: Hvorfor saksøker du dine egne foreldre?
Zain: For å ha satt meg til verden.

Zains håpefulle, gripende historie har rørt en hel verden og gir en stemme til de mange barna som faller utenfor. Filmen er regissert av Nadine Labaki. Den var Libanons Oscar-kandidat, Golden Globe-nominert og vant Juryens pris i Cannes. Hovedrollen spilles av 14 år gamle Zein Ali Alrafih som nylig har flyttet til Norge.