Lillestrøm Filmklubb
Program våren 2025

"The Holdovers"
(USA, Alexander Payne, 2023)
The Holdovers (2023) Varm, vittig og uvanlig velskrevet

Paul Hunham er en mislikt professor ved skolen Barton Academy. Han har ingen familie og ingen steder å dra i julen 1970, så han blir på skolen for å veilede elever som ikke kan dra hjem. Etter noen dager er det bare én person igjen: den plagede 17-åringen Angus, en flink elev som alltid er nær å bli utvist på grunn av dårlig oppførsel. Sammen med skolens kjøkkensjef Mary, hvis egen sønn nylig døde i Vietnam, bygger de tre opp et usannsynlig vennskap mens de tilbringer julen sammen i to svært snørike uker i New England.

Paul Giamatti ("American Splendor", "Sideways" og "Cinderella Man") spiller karrierens kanskje beste hovedrolle. Filmen er rik på saftige figurskildringer med flere fine sidehistorier, som sammen gjør et desidert hjertelig inntrykk, krydret med tidsriktig musikk fra blant andre Badfinger, Labi Siffre og Cat Stevens på lydsporet.

"No Other Land"
(Palestina / Norge, 2024)
No Other Land (2024) En sterk film om palestinsk aktivisme

En palestinsk aktivist allierer seg med en israelsk gravejournalist. Sammen kjemper de mot Israels bosetterpolitikk som daglig fordriver palestinere på Vestbredden og gjør dem hjemløse.

Siden barndommen har Basel Adra, en ung palestinsk aktivist, kjempet mot tvangsutkastelsen av befolkningen i byen Masafer Yatta på Vestbredden. Gradvis ødelegger de israelske okkupasjonsstyrkene hjem, tvinger beboerne til å forlate området, og etterlater det til israelske bosettere, som har tette bånd til det israelske militæret. Basel allierer seg med journalisten Yuval, og sammen dokumenterer de overgrepene som stiller palestinerne overfor et umulig dilemma; de kan enten bli og leve under uverdige forhold, eller gi opp og forlate sine hjem.

"Sex"
(Norge, Dag Johan Haugerud, 2024)
Sex (2024) Den første av tre filmer om begjær, identitet og lengsel etter frihet

To feiere overrasker hverandre under lunsjen. Den ene forteller at han nylig har hatt sex med en annen mann, men stiller seg helt uforstående til at kona mener han har vært utro. Den andre bekymrer seg over en livaktig drøm der David Bowie ser på ham som en kvinne. Kan livene deres fortsette som før?

Sex er den første filmen i trilogien Sex Drømmer Kjærlighet. Tre filmer om begjær, identitet og lengselen etter frihet. Sex hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin og mottok tre priser.

"Drive"
(USA, Nicolas Winding Refn, 2011)
Drive (2011) En moderne film noir

Ryan Gosling spiller Driver, stuntsjåfør på dagtid, rømningssjåfør på natten. Det spiller ingen rolle hva han må gjøre, Driver er mest komfortabel bak rattet på en bil. "Drive" fikk prisen for beste regi ved filmfestivalen i Cannes 2011.

Shannon (Bryan Cranston) er både mentor og manager for Driver. Shannon er fullt klar over Drivers store talent for bilkjøring, og peker ham ut for film- og tv-regissører, så vel som for kriminelle som trenger en til å hjelpe dem i flukten. En del av hver krone går i managerens lomme.

"La chimera - Fortidens skatter"
(Italia, Alice Rohrwacher, 2023)
La chimera - Fortidens skatter (2023) En romantisk, sjarmerende og livlig fabel

Toscana, 1980-tallet. Arthur (spilt av stjerneskuddet Josh O'Connor) er en britisk arkeolog på jakt etter sin store kjærlighet.

Hans sjette sans for å finne skjulte, antikke skatter har ledet ham til Italia. Her jobber han med en gjeng gravplydrere som tjener raske penger på å selge de historiske objektene de finner på svartebørsen. Med en herlig 1980-tallskoloritt er "La Chimera - Fortidens skatter" en eventyrlig reise mellom det levende og det døde, mellom romantikk og kapitalisme, mellom fest og ensomhet. Josh O'Connor spiller mot et stort ensemble med herlige karakterer, som inkluderer Isabella Rossellini i rollen som Flora.
Omtale: Vega Scene

"Kortfilmfavoritter fra Grimstad 2024"
(Norge, Diverse, 2024)
Kortfilmfavoritter fra Grimstad 2024 (2024) En håndplukket samling med de beste korfilmene fra Kortfilmfestivalen i Grimstad

Et helaftens program med de beste norske kortfilmene fra året som har vært, av prisvinnende regissører og nye, unike stemmer innen norsk film. Pakken dekker ulike sjangre og stiler, og består av blant annet: Ny animasjon fra den Oscar-vinnende regissøren Torill Kove, en mørk komedie om terrorisme, en oppvekstskildring fra perspektivet til en ung kvinnelig bryter, samt personlige og poetiske utforskninger av identitet.

Filmene er håndplukket av Filmklubbforbundets ansatte og styre, med utgangspunkt i det norske programmet på Kortfilmfestivalen i Grimstad. Lengde: 80 minutter. Filmene kan også vises hver for seg om ønskelig.

"Mitt liv som hund"
(Sverige, Lasse Hallström, 1985)
Mitt liv som hund (1985) En sjarmerende og bittersøt svensk oppvekstklassiker

Ingemar bor sammen med sin bror og sin alvorlig syke mor. Det er en tøff tid, men ikke like tøff som for Leika, den russiske hunden som ble sendt ut i verdensrommet… Ingemar blir sendt til noen slektninger over sommeren. Der møter han en rekke menneske som kommer til å påvirke hele hans liv.

Lasse Hallström ble Oscar-nominert som besta regissør for "Mitt liv som hund". Filmen er basert på Reidar Jönssons roman med samme tittel. Handlingen er tidfestet til 1959 er en skildring av hvordan 12 år gamle Ingemar (Anton Glanzelius) takler hverdagslivets sorger og skuffelser. Den unge Ingemar blir sendt bort fra sin syke mor, for å bo hos sin tante og onkel. Der møter han en by med eksentrikere, og han lærer om kjærlighet, seksuell lyst - og om seg selv.

"Past Lives"
(Sør-Korea / USA, Celine Song, 2023)
Past Lives (2023) Nydelig, romantisk drama om skjebnen, kjærligheten og alle valgene som utgjør livene våre

Nora og Hae Sung var bestevenner og dypt knyttet til hverandre, frem til Noras familie emigrerte fra Sør-Korea til USA. Rundt 20 år senere gjenforenes de for en uke i New York, hvor de konfronterer spørsmål om skjebnen, kjærligheten og alle valgene som utgjør livene våre.

Dette dramaet fra A24 hadde verdenspremiere på Sundance-festivalen og var senere nominert til Gullbjørnen for Beste Film under filmfestivalen i Berlin.
Omtale: Vega Scene

"Hjortestien"
(Japan, Ryûsuke Hamaguchi, 2023)
Hjortestien (2023) Om konflikter mellom menneske og natur, fremskritt og bevaring

En landsby utenfor Tokyo reagerer når de oppdager planer om å bygge et turiststed som tilbyr byfolk en behagelig utflukt i naturen. Filmen fanger konflikter mellom menneske og natur, fremskritt og bevaring.

I den idylliske landsbyen Mizubiki, ca. to timer utenfor Tokyo, lever folk som de alltid har gjort, med respekt for naturen og dyrene som omgir dem. Her bor Takumi sammen med datteren sin. Når det kommer for en dag at eiendomsutviklere fra hovedstaden ønsker å etablere "glamping-hytter" i landsbyen slår idyllen sprekker. Bak den sedvanlige japanske høfligheten bobler det under overflaten når landsbyboerne møter kapitalistene fra storbyen. Ikke ulikt vår egen Dag Johan Haugerud evner regissør Hamaguchi å fremstille gjenkjennbare, feilbarlige mennesker på film. Ingen er bare snille eller bare slemme, og de moralske spørsmålene som løftes er relevante som aldri før.
Omtale: Vega Scene

"A Serious Man"
(USA, Ethan Coen, Joel Coen, 2009)
A Serious Man (2009) En sort komedie skrevet og regissert av Coen-brødrene

Larry Nidus er en god mann. Han er en gjennomsnill ektemann, en engasjert familiefar, en hengiven lærer som alltid velger den riktige - og rettferdige veien i alle sine handlinger. Men en dag begynner ting å rakne. Hans kone forlater ham av grunner hun ikke kan forklare, og hennes nye halvsmarte elsker lykkes i å overtale Larry til å flytte fra den fornemme villaen til et billig motell. Alt sammen for barnas skyld, selvfølgelig. Snart settes også Larrys karriere på spill gjennom en serie anonyme brev, som anklager ham for flere bedragerier.

Når ekskonas nye mann omkommer i en bilulykke er det Larry som må dekke begravelseskostnadene. Plutselig befinner han seg i en situasjon hvor han må betale for gravleggingen av mannen han hater. Samtidig må han dekke gjeld for sin spillavhengige bror. Men Larry har også mer å fikse. Han må redde sitt eget rykte - og sin akademiske karriere.